Nasi Ulam ni adalah makanan tradisi Melayu dan sangat berkhasiat kerana mengandungi pelbagai jenis ulam-ulam, dan popular di kalangan orang kampung.
Ulam2 ini semuanya diambil dari rumah dan resepi ini diberi oleh mama. Pelbagai jenis ulam boleh digunakan, tetapi di sini saya menggunakan ulam yang terdapat di rumah saya je.
Nutritious Ulam
- serves as antioxidant agent , promote awet muda.
-base on my research, Ulam ni kaya dgn phytoconstituents (quercetin, flavones, flavonoids and etc.)
- these phytoconstituents are very good for potential treatment or delay the progression of chronic disease like, diabetes, cancer, hypertension, CVS disease.
Bahan2:
1. Ulam: (Pucuk ubi, ulam raja, daun kaduk, daun kunyit, bunga kantan, tenggek burung, daun belimbing, pucuk misai kucing, daun cili.
2. ikan masin, dibakar dan ditumbuk
3. kerisik
4. lada secukup rasa.
5. Bawang kecil dimayang halus
Cara:
1. Masak nasi kemudian biarkan sejuk
2. Setelah nasi sejuk, masukkan kerisik, ikan masin, lada hitam (powder) dan bawang kecil
3. akhir sekali masukkan ulam2 yang telah dihiris nipis dan hidangkan.
Ulam-ulam dihiris halus |
Kerisik |
Bawang kecil dihiris halus |
Ikan masin yang telah ditumbuk |
Gaul semua bahan. |
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment